Krema od naranče i čokolade
Kao uvod u Uskrs i uskrsne blagdane častili smo se kremom na bazi pudinga od vanilije, soka od naranče i naravno, čokolade koja odlično ide uz naranču. Super je kod ove kreme što se može poslužiti kao samostalni desert u čaši ali i kombinirati na brojne načine u raznim drugim desertima, s biskvitima, keksima, voćem i slično. Samo nebo je granica kad je u pitanju kuhinja. Krema je pomalo zasitna sama po sebi no okusi se savršeno nadopunjuju i jamče užitak, naravno, ako ste ljubitelj ovakvih kremastim kombinacija. Iskombinirate li ju u nekom kolaču s drugim namirnicama, biti će malo lakša no ništa manje ukusna. Za koji god način se odlučite, nećete pogriješiti.
Kad sam početkom tjedna radila novu dozu domaćeg soka od naranče i mrkve (domaći juice), kako bi mogli uživati i za Uskrs, ostale su mi dvije naranče pa sam se bacila na potragu za receptima u kojima bih ih mogla iskoristiti. Inspiraciju sam pronašla u nedavno osvojenoj kuharici Dr. Oetkera, mrvicu prilagodila recept sebi i svojim potrebama i bacila se na posao. Volim deserte u čaši, što zbog toga što su vrlo praktični što zbog toga što vrlo efektno izgledaju i unose dašak razigranosti na desertne stolove.
Prije nego krenemo na recept, zavirit ćemo i u moju kuhinju, moj mali raj u kojem provodim svaki slobodni trenutak i u kojem i nastaju sve ove ideje, slastice i ostala jela. Ovaj mali šankić je posebno popularan jer mi daje prostora da se igram, kombiniram, stvaram, slažem setove i fotkam koliko mi srce želi. Primijetit ćete da bojama na fotkama već nestrpljivo prizivam ljeto, vrućine, dane za sladoled i lubenicu, uživanje u prirodi, druženja, lagane ljetne haljinice, vrckavost i smijeh koji će se osjetiti na ulicama, onu neku čarobnu atmosferu koja je specifična samo za ljeto, ma i proljeće koje nam je napokon stiglo.
- 125 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 3 do 4 g želatine
- 375 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 40 g šećera
- 75 g čokolade za kuhanje
- 185 ml slatkog vrhnja
- za dekoraciju: šareni dekorativni posip i listići bijele čokolade
Priprema:
Pripremite želatinu prema uputi s vrećice: u posudi pomiješajte želatinu sa 4 žlice hladne vode pa ostavite 10-tak minuta da nabubri.
Iscijedite jednu do dvije naranče, odnosno naranča prema potrebi da dobijete svježe iscijeđeni sok.
Ostatak mlijeka (250 ml) ulijte u posudu, stavite na vatru i zakuhajte.
U vrelo mlijeko umiješajte pripremljenu smjesu od mlijeka, pudinga i šećera, uz stalno miješanje da se zgusne.
Potom u tu smjesu dodajte i sok od naranče pa vratite na vatru i opet zakuhajte uz stalno miješanje.
Do sad je želatina već nabubrila pa ju zagrijte na vatri neprestano miješajući, dok se ne rastopi.
Umiješajte želatinu u vrući puding.
Puding ulijte u posudu i prekrijte prozirnom folijom (da se ne bi stvorila kožica na pudingu) pa ostavite da se ohladi.
Ukoliko želite, tamnu čokoladu možete zamijeniti i čokoladnim kapljicama.
Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte.
Ohlađenu kremu izmiksajte pa umiješajte čokoladu i slatko vrhnje.
Izmiksajte još jednom da se sastojci povežu i da krema bude glatka, bez grudica.
Kao šećer na kraju, možete napraviti diy topper sa zastavicama, poput ovoga na slikama, upiknuti ga u kremu i to je to.
0 komentara :