Njoki s umakom od šampinjona

U dane kad imamo puno obaveza ili jednostavno ne stignemo raditi nešto kompliciranije, ovakve jednostavne ideje za ručak nam uvijek dobro dođu. Osobno volim tjesteninu stvarno na sve načine, s piletinom, mljevenim mesom, uz razne salate i za mene je to uvijek dobar izbor i odličan ručak. Da bi napravili ručak koji će naši ukućani s guštom pojesti ne moramo satima stajati uz štednjak, važno je samo da dodamo najvažniji začin - ljubav - i naši najdraži će zasigurno to osjetiti, zalogaj po zalogaj.


Ako vam treba ideja za brzi ručak, pogledajte recept i već sutra iznenadite svoje najdraže.

Sastojci:

  • šampinjoni
  • ulje
  • glavica luka
  • začini: sol, papar
  • peršin
  • češnjak
  • voda
  • vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje
  • sir
  • za prilog: njoki / tjestenina / riža


Priprema:

Za pripremu umaka od šampinjona možete koristiti svježe šampinjone, one iz konzerve ili smrznute.
Ja kad imam svježe gljive obično dio odvojim i narežem na sitne komadiće, napunim vrećice i tako pospremim u škrinju da imam za one dane kad nemam svježih gljiva.

U zdjelu stavite malo ulja i glavicu luka nasjeckanu na sitne kockice.
Popržite luk da poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Svježe šampinjone očistite i narežite na manje komadiće.
U slučaju da koristite smrznute šampinjone, možete ih dobro zatvorene u vrećici otopiti u vrućoj vodi ali i ne morate, biti će dobro i ako ih direkt iz škrinje stavite na luk koji ste popržili na ulju.

Kad ste dodali šampinjone, dodajte i začine: sol i papar.
Zatim dodajte malo peršina i sitno nasjeckanog češnjaka prema želji.


Sve skupa pržite na laganoj vatri dok šampinjoni ne puste svoju tekućinu a nakon toga još malo dinstajte sve zajedno podlijevajući vodom prema potrebi.

Pred kraj, dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje i pustite da se umak prokuha.

Na kraju možete naribati malo sira pa ga dodati u umak i pustiti da se otopi te da se sve skupa dobro poveže i da umak poprimi pravu gustoću (za to će vam trebati svega nekih 5 minuta).


Prema potrebi dodajte vodu ako je umak pregust ali imajte na umu da umak mora biti kremaste strukture, dakle ne smije biti prerijedak.

Kad je umak gotov, možete ga poslužiti uz njoke, tjesteninu koju ste prethodno skuhali u vreloj slanoj vodi, uz rižu ili kao dodatak nekim mesnim jelima.



Dobar tek!

0 komentara :