Musaka od krumpira i mljevenog mesa

Neki dan sam za ručak pripremala musaku od krumpira i mljevenog mesa, jedno od mojih najdražih jela koje je još bolje uz finu salatu od ribanih svježih krastavaca ili recimo uz zelenu salatu (ja preferiram putericu). Priprema musake iliti složenca od mesa i krumpira je stvarno jednostavna, samo se sve lijepo posloži u pekač i tako stavi na pečenje. Ja volim kad su krumpirići lijepo pećeni i kad se stvore hrskave korice, e to je onda prava stvar :).


Sastojci:

  • mljeveno meso
  • začini: sol, vegeta, papar
  • voda
  • krumpir
  • ulje
  • prema želji: sir, mlijeko, jaje, vrhnje 


Priprema:

Začinite mljeveno meso začinima prema želji.
Ja obično meso samo posolim te dodam vegetu i papar.
Također dodajte i malo vode ako vam se smjesa čini presuha kako bi vam jelo na kraju bilo sočnije.
Sve skupa zamijesite i ostavite da neko vrijeme tako odstoji (najbolje kroz noć ako ste u mogućnosti).

Pripremite krumpir: ogulite ga i narežite na ploškice.


Kad je meso odstajalo, upalite pećnicu na 180°C da se zagrije za to vrijeme dok pripremate musaku za pećenje.

U pekač stavite malo ulja pa onda gore posložite prvi sloj krumpira.
Kad ste stavili prvi sloj krumpira, lagano ga povegetajte.
Gore na krumpir ide sloj mljevenog mesa koje ste već prije pripremili pa ga sad ravnomjerno rasporedite po krumpiru.
Na kraju na mljeveno meso stavite još jedan sloj krumpira, povegetajte krumpir i to je to.
Možete složiti i više ovakvih slojeva ako to želite.


Prema želji možete:

  • pri kraju pečenja na vrh naribati sir
  • negdje na pola puta ili već prema kraju pečenja možete po krumpiru prelijati smjesu sastavljenu od malo mlijeka i jednog izmućenog jajeta kako bi se sve skupa bolje povezalo
  • također možete musaku učiniti sočnijom dodavajući smjesu od vrhnja i jajeta (u zdjelici razmutite jaje i pomiješate ga s vrhnjem) - možete tu smjesu prelijati samo po vrhnu tj. na zadnji sloj krumpira ili možete tako prelijati sve slojeve, kako vam više odgovara
  • također možete i najprije skuhati krumpir pa ga tek onda rezati na ploškice i slagati musaku kako je opisano u receptu


Mogućnosti ima jako puno i vrlo lako možete uz dodavanje različitih namirnica stvarati različite složence. Ovo je osnovni recept i ja ovakvu musaku najviše volim no i sama planiram uskoro isprobati još neke kombinacije s povrćem.

Eksperimentirajte i uživajte u finom ručku :)


Dobar tek!

0 komentara :